Referat från BiodrivMitts Drivmedelskonvent i Söderhamn 8/11!
Publicerad: 9/11
Fredagen den 8 november hölls BiodrivMitts Drivmedelskonvent för Gävleborg i Söderhamn.
Vi var ett fyrtiotal deltagare, som lyssnade på intressanta presentationer, ställde frågor och hade åsikter.
Ordförande Pirjo Gustafsson inledde med välkomsthälsning och lämnade över till moderator Lennart Sjögren.
För att få en bra lägesbeskrivning för den situation som råder nu beträffande alla de klimatrelaterade mål som är beslutade globalt, nationellt, regionalt och lokalt, inledde måldirektör Sven Hunhammar, Trafikverket med en presentation för att beskriva läget på många olika plan och hur omställningen av trafik- och transportsektorn går.
Vad händer med planerna på en metanolfabrik i Ljusne och en drivmedelsfabrik i Norrsundet?
Här inledde Mattias Wärn, Svea Vind Offshore, med att berätta om att vindkraften, inte minst den havsbaserade, kan ge Sverige och vår region stort tillskott av el - inte minst sedan regeringen beslutade att tillmötesgå Försvarets vilja att överge planerna på 13 vindparker söder om Bottenhavet.
Därefter berättade Jürgen Jacoby, European Energy Sweden, om planerna på att anlägga en metanolfabrik i Ljusne, vilket kräver mycket eleffekt för produktion av vätgas. Jürgen redovisade några anläggningar som finns och byggs i Danmark.
Daniel Trabold, Colabit Sweden, berättade om de satsningar som är starkt på gång i Norrsundet, där etablering av drivmedelsproduktion blir en stor satsning, inte minst med inriktning på flygbränsle!
Innan lunch vidtog ett panelsamtal där politiker kommenterade det läge som förmiddagens presentationer innehållit. På podiet fanns Söderhamns kommunalråd John-Erik Jansson (C), gävleborgsriksdagsledamöterna Samuel Gonzalez Westling (V) och Lars Beckman (M) samt regionrådet Alexander Hägg (M).
John-Erik beskrev hur viktigt det är att nya verksamheter med elproduktion respektive användning av ny el kan leda till nya företagsetableringar och nya jobb, samtidigt som utsläppen minskar. Samuel och Lars lyfte fram regeringens och riksdagens roll för omställningen. För att ge näringslivet långsiktiga spelregler, krävs att politiker kan hitta samförståndslösningar, vilket visat sig svårt att åstadkomma. Samtliga lyfte fram att vi behöver satsningar på ickefossila energislag och att alla fossilfria drivmedel behövs och att det gäller att etablera dessa på kortast möjliga tid!
Eftermiddagsblocket ägnades åt elektrifieringen av transporter i Gävleborg. Hur snabbt sker den? Vilka hinder i näten måste bort?
Christoffer Carstens, Länsstyrelsen Gävleborg, berättade om länets åtgärdsprogram för miljö och klimat inom transportsektorn.
Sedan fick vi veta hur Svenska Kraftnät arbetar, tillsammans med t ex regionala aktörer, för att riksnätet ska bli så slagkraftigt och effektivt som möjligt för att förse regionala och därmed lokala nät att få så mycket eleffekt som möjligt för att etablera t ex nya drivmedelsfabriker och laddställen för transportsektorn! Här gav Frida Källström och Rebecca Roupe, Svenska Kraftnät, en fyllig beskrivning av det arbete som pågår och planeras. Utöver detta behövs ökad elproduktion för att nå det behov som planeras!
Niklas Wallin, Ellevio, beskrev sedan hur ungefär motsvarande arbete sker i Gävleborg, där samarbetet med Svenska Kraftnät fungerar mycket bra.
Max Junell Simonsson, Svensk Fordonsladdning (med säte i Rättvik) berättade om hur de och andra företag fortsätter att anlägga fler laddpunkter i sin verksamhet. Max vädjade också till transportbranschen att våga ta större kliv mot att satsa på eldrivna tunga fordon. Han menade, att alltför många åkerier målar upp olika hinder för att motivera att inte satsa så mycket som de borde. Här kan alla som upphandlar tjänster, som kräver transporter, indirekt skapa incitament som driver på satsningarna som saknas!
Margareta Holmström, Sveriges Åkeriföretag, Gävleborg, berättade om åkeriernas möjligheter och utmaningar för ökad omställning i Gävleborg, bl a med hjälp av initiativet "Fair Transport"!
Rasmus Ahlén, Gävle kommun, informerade om Gävle kommuns klimatavtal som sker inom Viable Cities och som är ett viktigt arbete för att bl a minska klimatavtrycken i transportsektorn.
Avslutningsvis ledde moderatorn en panel med deltagarna från eftermiddagsblocket och där dessa gav synpunkter och önskemål till måldirektören Sven Hunhammar att ta med sig i sitt fortsatta, nationella arbete - för vilket Sven tackade!