Start

Konferens om råvaror för fossilfria drivmedel

Publicerad: 12/4, 2018

Tisdagen den 10 april 2018 genomfördes en konferens, som samlade ca 50 deltagare, i Norrsundet, 4 mil norr om Gävle.

Konferensen samarrangerades av föreningarna Norrsundets Biokombinat och BiodrivMitt.

Deltagarna fick höra och se många föredrag och samtal om situationen för biodrivmedel, såväl globalt som regionalt. Biodrivmedel har hittills varit en stor framgång i Sverige, som inneburit att Sverige uppnått EUs mål om fossilfri andel med hästlängder före alla andra medlemsländer och de flesta andra länder i världen!

Det ser ljust ut framöver också om bioekonomin utvecklas vidare och om bioekonomins förutsättningar, inklusive styrmedel, får en långsiktighet.

Konferensens moderator var Lennart Sjögren, Norrsundets Biokombinat

Konferensen var delvis indelad i block. Det första var Skogen som råvara, där vi fick intressant information av

 

Därefter vidtog ett panelsamtal med dessa tre samt Malte Lilliestråle, Biokol Norrsundet AB, Ulf Svahn, SPBI och Jan Nordlöf, Colabitoil Sweden AB.

En intressant regional nyhet var det som Ragnar Lundberg berättade. I Vallviks Bruk finns långt gångna planer på att anlägga en tilläggsindustri för produktion av biooljan Lignol, i samrbete med Ren Fuel AB. Den produktionen skulle ge både en ny ligninbaserad brodukt från befintlig råvarutillförsel och en ökad, effektivare produktion av massa!

Med den från 1 juli kommande reduktionsplikten av ökad inblandning av biodrivmedel i de fossila drivmedlen, skulle Lignolen från Vallvik kunna förse ca 220.000 bilar med dieselmotorer med inblandad Lignol (eller ca 830.000 bilar med bensinmotor)! Som jämförelse kan BiodrivMitt nämna att det finns 48.000 dieselbilar och 95.000 bensinbilar registrerade i Gävleborg (i Dalarna 54.000 respektive 102.000).

Efter en smakrik lunch fick deltagarna lära sig om Nestes framgångsrika arbete med HVO av Per Emanuelson (som passade på att berätta att Neste nyligen utsetts till världens näst mest hållbara företag!).

Ulf Svahn, SPBI, höll ett föredrag om drivmedelsbranschens syn på råvaror.

Sedan vidtog ett inslag från forskare:

 

samt inslag från:

 

Konferensen avslutades med panelsamtal, som gick ut på att komma fram till vad som kan göras regionalt för att bereda vägen för fortsatt utveckling av biodrivmedel. I panelen fanns Cecilia Hed Malmström, Handelskammaren, Sandra Wright och Karl Hillman, HiG, Claes Rosengren, BiodrivMitt, Anna Backlin, Region Gävleborg, Johanna Mossberg, RISE, Helena Sjögren, Skogsindustrierna, Daniel Nordgren, Pöyry samt Daniel Arenholm, Colabitoil. Kontentan av detta var att vi kan nå längre men att det krävs ett starkare regionalt samarbete!

Här är BiodrivMitt en viktig och samlande organisation, som gärna ser att nya medlemmar tillkommer!

 

 

 

 

 

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK