Start

Intressanta föredrag på konventet i Gävleborg!

Publicerad: 30/10, 2021

Konventet inleddes av BiodrivMitts ordförande Claes Rosengren, som berättade att man valt att förlägga årets drivmedelskonvent till den norra länsdelen, dvs Hälsingland, för att trycka på att det är viktigt att inte det mesta i omställningsfrågan kretsar kring Gävle-Sandviken i södra länsdelen. Han sade att det ännu inte finns ett enda biogastankställe eller -produktion i Hälsingland samt att det finns för få laddställen för elbilar, som ju ökar rejält i antal i stora delar av Sverige. Ska vi få en rejäl ökning av fordon som drivs med el och biodrivmedel, måste kommunerna se till att påverka och stödja marknadens aktörer med att aktivt erbjuda ladd- och tankställen på attraktiva platser i varje kommun! Folket och företagen väntar och det finns såväl gasdrivna och andra bilar för förnybara drivmedel som för batteri-el. Vem vill köpa en bil som inte kan tankas eller laddas på ett smidigt sätt? Ingen!!!

Konventet var ett hybridkonvent som samlade 50 deltagare, varav drygt hälften var på plats i Scandic Hotel i Bollnäs medan övriga deltog vi Teams på webben.

35% av de anmälda deltagarna var kvinnor! Många uttryckte glädje över att äntligen kunna få träffas "som vanligt" igen!

Efter inledningen presenterades dagens moderator, Lennart Sjögren, BiodrivMitt, varefter några medlemmar berättade kortfattat om vad som är aktuellt närmast i höst och vinter i deras organisationer.

Först ut var Jennie Johansson, Gävle Logistikbyrå, som arbetar med att utveckla Gävle Hamns intressanta klimatfärdplan, där det händer konkreta, positiva saker!

Sedan berättade Rasmus Ahlén, Bollnäs kommun, om vad som "ligger i röret" i kommunen. Lyckligtvis sade han bland annat att kommunen jobbar med att få fram etableringar av tank- och laddställen!

Den tredje medlemmen, Johan Ringmar, Hudiksvalls kommun, berättade om att de också jobbar med att få fram fler tank- och laddställen. Man har också beslutat om att anlägga en cykelväg mellan Hudiksvall och Iggesund, en ganska lång sträcka, doch i avsaknad av belysning!

Därefter följde olika längre föredrag, varav det första hölls av Antti Vainio, Mellansvenska Handelskammaren, som informerade om hur man målmedvetet ökar arbetet med att effektivisera industrins omfattande transporter av främst gods till och från industrierna.

Mats Sandfors, Gävle kommun, berättade om den alldeles färska klimatfärdplan som Gävle ska följa för att nå ett fossilfritt Gävle senast år 2035! Även i den färdplanen ingår att aktivt hjälpa marknaden att etablera tank- och laddställen med fossilfria ursprung, t ex flytande biogas, som både åkerier och leverantörer vill ha i Gävle.

Innan lunchen fick vi berättat av Niklas Bergman, LRF, om främst jordbrukets omställning till fossilfria transporter, vilket hittills gått knaggligt pga diverse styrmedel som främst motverkat en önskvärd inriktning men som förhoppningsvis snart får nya styrmedel och lättnader men det återstår att se...

Efter lunchen berättade Pontus Friberg, Pyrocell AB (som ägs av Setra och Preem) om den nyligen startade fabriken i Gävle, där man producerar bioolja, som sedan raffineras till biobensin och biodiesel. Pyrocells metod att utvinna bioolja ur sågspån genom pyrolys följs av företag och personer runt om i världen!

Anders Lundell, Region Gävleborg/Sandvikens kommun, berättade om det nyligen beslutade klustret för att främja utveckling och användning av grön vätgas, Mid Sweden Hydrogen Valley (MSHV). Han nämnde bland annat den förestående vätgasproduktionen vid Ovako i Hofors, att Sandviken har flest vätgasdrivna bilar i Norden och att Region Gävleborg/X-Trafik fr o m kommande årsskifte ska ha två vätgasdrivna bussar i trafik!

Vi fick en genomgång av Anders Östberg och Henrik Idermark, Motorbranschens Riksförbund (MRF), om vad som händer i bilbranschen och vad som är viktigt att tänka på när det gäller elbilsladdning mm.

Konventet avslutades med en fyllig redogörelse av Jörgen Bengtson, Elbil Hälsingland, om fakta och myter om elbilar samt goda råd när han nu bytt till sin tredje elbil!

 

Efter dessa intressanta föredrag och fungerande teknik i både lokalen och i cyberrymden, avslutade vi konventet, som var mycket lärorikt och lyckat!

 

Media visade också intresse. P4 Gävleborg intervjuade Jörgen Bengtson om elbilsutvecklingen, som hittills är svag i länet, inte minst i Hälsingland. Hela Hälsingland intervjuade Lennart Sjögren om läget i den regionala omställningen.

 

 

 

 

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK