Start

Intressanta föredrag på konventet i Dalarna!

Publicerad: 12/11

Konventet inleddes av BiodrivMitts ordförande Claes Rosengren, som berättade att man valt att förlägga årets drivmedelskonvent till Siljansbygden, lite mer "centralt", för att trycka på att det är viktigt att inte det mesta i omställningsfrågan kretsar kring Falun-Borlänge i södra länsdelen. Han sade att det fortfarande saknas tankställen för förnybara drivmedel och laddställen för elbilar, som ju ökar rejält i antal i stora delar av Sverige. Ska vi få en rejäl ökning av fordon som drivs med el och biodrivmedel, måste kommunerna se till att påverka och stödja marknadens aktörer med att aktivt erbjuda ladd- och tankställen på attraktiva platser i varje kommun! Folket och företagen väntar och det finns såväl gasdrivna och andra bilar för förnybara drivmedel som för batteri-el. Vem vill köpa en bil som inte kan tankas eller laddas på ett smidigt sätt? Ingen!!!

Konventet var ett hybridkonvent som samlade knappt 50 deltagare, varav drygt hälften var på plats i Green Hotel i Tällberg medan övriga deltog via Teams på webben. Många uttryckte glädje över att äntligen kunna få träffas "som vanligt" igen!

Efter inledningen presenterades dagens moderator, Lennart Sjögren, BiodrivMitt, varefter några medlemmar berättade kortfattat om vad som är aktuellt närmast i höst och vinter i deras organisationer. Lennart visade en bild om Dalarnas transporter (Marit Ragnarsson, Lst Dalarna).

Först ut var Fanny Sjödin, Skistars hållberhetschef, som arbetar med att utveckla Skistar mot fossilfritt på de olika turistorterna, där det händer konkreta, positiva saker, bl a eldrivna maskiner!

Sedan berättade Niklas Andersson, energi- och klimatrådgivare i 5 kommuner, om vad som "ligger i röret" i kommunerna inom hållbara transporter, tillsammans med Energimyndigheten. Han sade han bland annat att kommunerna jobbar med att få fram etableringar av fler tank- och laddställen! Han liknade utvecklingen vid den ökande marknaden för solceller, som nu sprider sig bland allt fler.

Den tredje medlemmen, Pirjo Gustafsson,verksamhetsutvecklare i LRF Dalarna-Gävleborg, visade en kort film från ett lantbrukarpar i Vansbro kommuns som beskrev alla de utmaningar som finns i deras verksamhet; https://youtu.be/bsUrhM8rXI4

 

Därefter följde olika längre föredrag, varav det första hölls av Antti Vainio, Mellansvenska Handelskammaren, som informerade om hur man målmedvetet ökar arbetet med att effektivisera industrins omfattande transporter av främst gods till och från industrierna.

Cecilia Berg, hållbarhetsstrateg i Falu kommun, berättade om Falu kommuns klimatfärdplan som Falun ska följa för att nå ett fossilfritt Falun! Även i den färdplanen ingår att aktivt hjälpa marknaden att etablera tank- och laddställen med fossilfria ursprung.

Anders Lundell, Region Gävleborg/Sandvikens kommun, berättade om det nyligen beslutade klustret för att främja utveckling och användning av grön vätgas, Mid Sweden Hydrogen Valley (MSHV). Han nämnde bland annat den förestående vätgasproduktionen vid Ovako i Hofors, att Sandviken har flest vätgasdrivna bilar i Norden och att Region Gävleborg/X-Trafik fr o m kommande årsskifte ska ha två vätgasdrivna bussar i trafik!

 

Efter en god lunch för oss som var på plats i Green Hotel med fantastisk utsikt över Siljan,

vidtog nästa föredragshållare som var Tomas Ekbom från Svebio. Tomas berättade om att bioenergin är största energislag i svensk energitillförsel, 139 TWh! Bioenergi från skog och jord kommer att kunna ge oss förnybar energi även som biodrivmedel, där det finns svensk produktion och mer är på gång. Våra brukade, virkesrika skogar, som aldrig avverkas över totala tillväxten, har en hög tillväxt där kol lagras i veden och veden ger oss mängder av hållbara, fossilfria varor!

Mats Bengtsson, vd i Dalakraft, berättade om läget och framtiden för elektrifiering av främst personbilar i Dalarna. Vanliga dagar är det i nuläget inte så hård belastning på de ca 350 laddpunkter som finns i Dalarna men när mängder av turister färdas genom Dalarna, blir det tyvärr långa köer pga väntan på att få ladda.

Vi fick en genomgång av Anders Östberg och Henrik Idermark, Motorbranschens Riksförbund (MRF), om vad som händer i bilbranschen och vad som är viktigt att tänka på när det gäller elbilsladdning mm.

Sist ut idag var Niklas Bergman, LRF, om främst jordbrukets omställning till fossilfria transporter, vilket hittills gått knaggligt pga diverse styrmedel som främst motverkat en önskvärd inriktning men som förhoppningsvis snart får nya styrmedel och lättnader men det återstår att se...

 

Efter dessa intressanta föredrag och fungerande teknik i både lokalen och i cyberrymden, avslutade vi konventet, som var mycket lärorikt och lyckat!

 

Media visade också intresse. Falu-Kuriren fanns med under hela konventet.

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK