Start

Åkerier kräver tankställe för flytande gas i Gävle!

Publicerad: 8/12, 2021

 

Uppdaterat per 13 december!

UPPFÖLJNING av diskussionen i Gävle kommun:

gårdagens interpellation i Gävle kommun om

Interpellation från Kristdemokraterna (KD, Jan Myléus) - Möjlighet till etablering av drivmedelsdistribution i Gävle kommun.

Det från Erik Holmestig lämnade svaret till Jan Myléus var tämligen slätstruket. Efter 2 inlägg av Lars Beckman (M) och ett av Hans Wahlström (S), samt kommentarer av Jan, hade Erik tagit till sig den skarpa kritiken och "lovade bot och bättring". To be continued...

 

Åkeriägare i Gävle

Åkerier kräver tankställe för flytande gas i Gävle

För sakta och för sent. Så menar åkeriägare i Gävle att kommunen agerar för att ge dem möjlighet att tanka miljöbilar med flytande gas. Lastbilar de redan fått stöd för att köpa. Nu finns närmaste tankställe i Borlänge.

– Gävle är som ett svart hål för bilar som ska norrut, det kan tanka i Stockholmsområdet, sedan finns närmaste ställe i Sundsvall, säger Joakim Tuvér, ägare till Gävle Fjärrfrakt AB, som har ett tjugotal bilar i sin park som alla kör längre körningar.

Ulf Johansson (Valbo transport), Margareta Holmström (Sveriges åkeriföretag), Joakim Tuvér (Gävle fjärrfrakt) och Jonas Forslund (Forslunds fjärrtransporter) vill se ett tankställe för flytande naturgas i Gävle.

Bild: Anders Sundin

Det handlar om lastbilar som körs på flytande naturgas (LNG) och flytande biogas (LBG), ett miljövänligare drivmedel, som blir allt vanligare och som åkerierna nu kan söka stöd hos Klimatklivet för att kunna investera i. I nuläget rullar drygt 350 bilar som körs på LNG och LBG på vägarna i Sverige och under 2022 beräknas 250 till tas i bruk.

 

Kommentar från BiodrivMitt: Denna fråga har för övrigt BiodrivMitt stött och blött med kommunalråden, kommundirektören, samhällsbyggnadschefen och kommunalråden i opposition, plan & bygg m fl sedan februari. Inget händer. Ett kommunalråd svarade att frågan är döfödd att ta upp!

Inte alls undra på varför Gävle kommun ligger i botten i Svenskt Näringslivs enkät våren 2021; https://www.foretagsklimat.se/about Plats 271 av 290!!!

 

Gasum som levererar flytande naturgas (LNG) och biogas (LBG) har haft en station färdig för leverans till Gävle. Men eftersom gehöret varit svalt har den nu gått till en annan stad.

Mikael Antonsson har varit runt i Sverige och invigt nya för LNG, dock ej i Gävle än.

Bild: Jerry Brodin, Ingegerd Backlund

– Efterfrågan är mycket stor just nu och antalet fordon som kör på den flytande gasen ökar hela tiden, säger Mikael Antonsson, försäljningsdirektör på Gasum.

Varför vill ni etablera en station i Gävle?

– Eftersom Gävle ligger strategiskt till med både E4, E16, Gävle Hamn och mitt emellan Stockholm och Sundsvall, säger Mikael Antonsson.

LÄS OCKSÅ: Åkerier kräver tankställe för flytande gas i Gävle

Mikael Antonsson var med och invigde en ny station för flytande naturgas i Borlänge för ett år sedan.

Bild: Jerry Brodin

Hur många stationer har ni i dag?

– Vi har sjutton tankställen i Sverige mellan Malmö och Umeå och vi öppnar i två städer till inom två månader.

Hur snabbt kan ni få ett tankställe på plats i Gävleområdet?

– Ett år efter att bygglovet är klart kan det stå ett tankställe på plats. Det här tankstationerna är inte till för konsumenterna utan bara för tunga fordon och transporter.

Från att Gasum får klartecken behöver de ett år på sig för att en station på plats.

Bild: Jerry Brodin

Vad kan ni göra för att skynda på processen?

– Vi har faktiskt haft en station färdig för Gävle som gått till en annan stad nu när det går långsamt. Vi vill se en öppnare syn för att få in det här i detaljplanen snabbare och att tjänstemän och politiker är mer strategiska i Gävle. Det är avgörande för det samhälle vi har i dag, det handlar inte om något hållbart bränsle eller fordon som blir klart om många år framåt i tiden, de finns här och nu. Så länge vi kör varor och saker som människor beställer på Internet så kommer transporterna bara att fortsätta att öka och samtidigt måste vi minska på utsläppen.

Gasum är ett affärsdrivande företag som är helägt av finska staten. Gasen tillverkas i Finland och Sverige.

 

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK